Vieze geurtjes in huis ontstaan tijdens het koken, als je een muur verft of omdat een ruimte niet goed geïsoleerd is. Een luchtreiniger kan een oplossing zijn. Maar werkt zo’n apparaat echt? En welke kies je dan? In de basis werkt elke luchtreiniger hetzelfde: het apparaat zuigt lucht aan en haalt ‘vieze’ lucht door een filter. Vervolgens blaast hij de schone lucht weer uit.
Wat filtert het apparaat allemaal?
Luchtreinigers kunnen fijnstof uit de lucht halen. Die stofdeeltjes zijn kleiner dan 0,01 millimeter. Met fijnstof bedoelen we pollen en allergenen, bacteriën en schimmelsporen en industriële uitlaatgassen. Het inademen hiervan kan luchtwegklachten, zoals een astma-aanval, benauwdheid of hoesten veroorzaken. Volgens het Longfonds zijn er verschillende aanwijzingen dat mensen met astma zich door een luchtreiniger in huis beter voelen. Toch is er nog steeds geen overtuigend bewijs dat luchtreiniging astma helpt voorkomen of klachten vermindert.
Dan is er nog ultrafijnstof, dat bestaat onder andere uit verf, luchtverfrissers, speelgoed of meubels, maar ook kookdampen, geurkaarsen en gaskachels.
Hoe zit het met virussen?
Virusdeeltjes zijn zo’n 0,2 micrometer groot. Dat is veel kleiner dan een stofdeeltje en zie je alleen onder een microscoop. Een HEPA-filter zou virussen uit de lucht moeten halen. Dat kan dus virusdeeltjes verminderen, maar je maakt er je huis niet virusvrij mee.
Lees het hele artikel hier